Leeftijdsverschil in relatie, maakt dat uit?

Leeftijdsverschil in relatie, maakt dat uit?

Mijn echtgenote is 19 jaar jonger dan ik en wij zijn al meer dan 15 jaar getrouwd en 17 jaar samen. Taboe? Ik dacht het niet. Het gaat niemand iets aan hoe een mens zijn eigen leven inricht. Het was in het begin wel wat moeilijk voor mij en mijn vriendin om goed aan te passen aan elkaar.

De reacties en vooroordelen uit de omgeving vormden al een enorm struikelblok voor onze relatie waarin sprake was van een groot leeftijdsverschil. Als stel moesten we sterk staan tegen de aanvallen van buiten af. Motivaties voor het niet slagen van onze soort relatie was het verschil in levensfase en interesses, waarbij mijn vriendin misschien vaker uit wilde gaan. Ik daarentegen kon tevreden zijn met rustig thuis blijven. Verder hadden we ook wat verschil in algemene interesses zoals films en muziek. Dit werd ook veroorzaakt door de generatiekloof die aanwezig was. De sociale omgeving was ook problematisch. Mijn vriendin had natuurlijk een jongere vriendenkring terwijl mijn vriendenkring meer bestond uit mensen van mijn leeftijd. Tussen mijn vrienden leek mijn vriendin wel op mijn dochter. Zo zag ik haar echter niet.

 

Ik kreeg ook vaker de opmerkingen te horen dat zij alleen maar uit is op mijn geld. Ik verdiende heus niet zoveel dat ze mijn geld zou kunnen nemen. Dan zeiden mensen mij weer dat zodra ik de pensioen leeftijd zou bereiken zij al mijn geld van me zou nemen en een gelukkig leventje zal leiden met een jongere heer. Ik heb het nooit in haar kunnen zien dat zij mij ooit die behandeling zou geven.

We hebben het volgehouden al die jaren en nu zegt niemand ons meer wat. Wat momenteen een rol speelt in onze relatie zijn gezondheidsproblemen, verminderde vitaliteit en afnemende seksdrive van mijn kant uit. Dit maakt dat ik nogal last heb van vervelende bijverschijnselen zoals: opvliegers, depressie, afname van de libido en nervositeit.

Ik hou mijzelf elke keer voor dat ik dankzij haar nog steeds zo fit ben. Hoe zij zo jong is, laat mij voelen dat ik zelf nog heel fit ben. Zij houdt mij jong van geest en propt mij vol met energie. Omgekeerd geef ik haar een gevoel van veiligheid en stabiliteit en ik heb meer ervaring met het leven zelf, wat onze leven evenwichtiger maakt. Wij hebben nooit kinderen kunnen krijgen, omdat zij een te zwakke baarmoeder heeft. We zijn er ook nooit voor gegaan om te adopteren. Dit alles maakte op den duur niets meer uit voor ons. We genieten van onze leven door samen te zijn en te reizen zonder zorgen. Zolang je zorgt dat je aansluiting bij elkaar blijft vinden, vormt een groot leeftijdsverschil in een relatie geen enkel probleem. Het succes van een prettige relatie schuilt in het vermogen je in te leven in de ander. De kracht zit in de kleine gedeelde dingen: de dagelijkse gesprekken, het delen van de taken en zorg, samen tijd doorbrengen en (sociale) activiteiten ondernemen. Ik was en ben nog steeds gelukkig met mijn vrouw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *